20.10.06

Gargantuakin piti pipoa

Pipo on valmis ja testattu, mutta olen siihen jossain määrin tyytymätön. Asteittaiset värin vaihtumiset ja resorikuvio ovat ihastuttavat, mutta päähineestä tuli liian iso.


Halusin tehdä siitä löysän, jotta nuttura mahtuisi venyttelemättä ja tunkematta sisään, mutta sitten siitä tulikin liian löysä. Liiallista löysyyttä edesauttoi myös se, että tuo resorikuvio oli 8 silmukkaa leveä, ja pipon ympärysmitassa oli viitisen silmukkaa liikaa verrattuna mallitilkun avulla laskemaani ympärysmittaan. Arvelin, että liika löysyys olisi kuitenkin parempi kuin liika tiukkuus.


Aavistelin liiallista löysyyttä jo kutoessani, mutta ajattelin, että antaa nyt mennä eikä pureta. No, kun pistin pipon ensimmäistä kertaa päähän, niin se tuntui roikkuvan päässä ja silmillä, ihan liian suurena. Nuttura kyllä mahtui nätisti sisään, mutta pipo oli niin iso, että niska jäi paljaaksi.

Harmitti vietävästi. Tulin siihen tulokseen, että on kolme mahdollisuutta, jota kokeilla. Ensimmäisenä on pujotella pipon reunaan kuminauha tai nauha, joka kokoaa vähän sitä väljyyttä. Toisena on huovuttaa pipoa vähän, niin että se kutistuu. Kolmantena on lahjoittaa pipo isopäisemmälle. Luonnolliseti kaksi viimeistä vaihtoehtoa sulkevat toisensa pois.


Aloitin ensimmäisestä vaihtoehdosta, koska se on helposti peruutettavissa jos päädynkin jompaan kumpaan muuhun ratkaisuun. Ajattelin, että kuminauha on vähän tylsä, joten päädyin punaiseen satiininauhaan. Olisin mieluummin laittanut punaisen samettinauhan, mutta sitä ei saanut niin kapeana, että se olisi mahtunut silmukoitten välistä. En nyt oikein tiedä, onko punaisella nauhalla kiristetty pipo viehättävän tyttömäinen vain auttamattoman pöljä. Joka tapauksessa kävin se päässä julkisesti kaupassa, eikä ympärilleni kerääntynyt väkijoukkoa nauramaan ja pilkkaamaan.


En tosin vieläkään tiedä, jätänkö pipon tuollaiseksi. Koska se on harvaan hahtuvasta kudottu, niin tuuli pääsee sen läpi helposti. Pyöräillessä viima otti korviin. Onko hahtuvasta kudottua neuletta mahdollista huovuttaa "vain vähän"? Minusta tuntuu, että jos nyt heittäisin tuon pesukoneeseen, se tulisi sieltä lapasena takaisin. Miten kudotun pinnan huovuttaminen käsin onnistuu, vai onnistuuko se?

7 Comments:

Blogger muoriska said...

Miten toimisi höyryyttäminen silitysraudan avulla??

20 lokakuuta, 2006 08:30  
Blogger Ziina said...

Jos hahtuvaisia villavaippahousuja pesee villapesuohjelmalla niin ne huopuvat ihan pikkuisen, sitä voisi tässä tapauksessa harkita. Käsinkin se onnistuu mutta vie aikaa.

20 lokakuuta, 2006 09:16  
Blogger KirsiÄr said...

Hauska pipo. Näyttää siltä kuin olisi alusta alkaen suunniteltu tuollaiseksi nauhakoristeiseksi ;)

Monet ovat huovuttaneet hahtuvalapasia käsin, lulisi pipon käsinhuovuttamisenkin onnistuvan. Joustavuushan siinä hieman kärsii.

20 lokakuuta, 2006 09:57  
Anonymous Anonyymi said...

Onnistuu käsin huovuttaminen. Itse olen huovuttanut vauvan villavaippahousuja vain taktisista paikoista hyvin kevyesti, käsin siis. Yhden pipon olen myös huovuttanut käsin, mutta siinä olikin melkoisesti hommaa, kun tuloksesta piti saada samanlaienen kuin pesukoneella...

Käsin huovuttamisessa on se hyvä puoli, että voit lopettaa huovuttamisen heti kun siltä tuntuu. Voit siis kontrolloida kutistumista toisin kuin pesukonehuovutuksessa.

Huovutus auttaa siihen tuuliongelmaankin, ainakin jonkin verran.

Rohkeasti vaan saippuoimaan ja huovuttamaan! Hyvä siitä tulee.

Ihanan värinen tuo pipska! Eikä se nauhamallikaan hullumpi ratkaisu minusta ole.

20 lokakuuta, 2006 10:26  
Anonymous Anonyymi said...

Tuo nauha näyttää hauskalta :)

20 lokakuuta, 2006 16:09  
Blogger Tuulia said...

Mie tein SCJ:n kanssa niin että vaan kastelin sen ja heitin sitten kuivuriin, jossa se huopui vain aavistuksen ja sai tuulenpitävyyttä. Eli jos kuivuri on käytössä, sillä voi kanssa huovuttaa/kutistaa.

Käsin huovuttaminen tosiaan onnistuu, mutta huopumisen alkaminen saattaa kestää jonkin aikaa, ja kun villa alkaa huopua, se voi huopua hyvinkin nopeasti, eli sen kanssa saa olla tarkkana. Huovutin yhdet tossut käsin, ja sain käsin veivata tossuja vartin, ennen kuin huopuminen alkoi, ja ne huopuivat lopulliseen kokoonsa (-20% alkup. koosta) alle kahdessa minuutissa. Mutta kyllä se siis onnistuu ja sitä on helpompi valvoa kun käsin huovuttelee :) Onnea projektiin!

20 lokakuuta, 2006 19:53  
Anonymous Anonyymi said...

Heissan=)
Nyt kävi näin, että arvuuttelit oikein sen koska lahteen tulee se ensimmäinen lumisade. Se tuli tänään ja siitä sut palkitsen. Onkos toiveita palkinnon suhteen...esim. millasesta langasta pidät...värit yms?

21 lokakuuta, 2006 19:20  

Lähetä kommentti

<< Home