26.5.06

Tunnustus

Tunnustan. Minulla on salainen pahe. Katselen ihmisten neule- ja käsityöblogeja ja haaveilen tekeväni enemmän käsitöitä. Ihailen ihmisten kätten töitä ja ihmettelen, kuinka heillä on aikaa kutoa kaikki ne sukat, villapaidat, bolerot; huovuttaa laukut, patalaput ja pääsiäismunat; ommella fleecestä lapsilleen söpöt hupparit; värjätä Kool-Aidilla - ja vielä kirjoittaakin blogiinsa.

Kaappini on täynnä keskeneräisiä töitä ja kankaita. Pirtani on ollut vuosia käyttämättömänä, samoin värttinäni ja nauhalaudat. Olen jo unohtanut fransujen perussolmut. Pidän itseäni käsityöihmisenä, mutta tosiasiassa teen aika vähän käsitöitä nykyisin. Paljon vähemmän kuin ennen.

Vuoden ensimmäisenä viitenä kuukautena olen saanut aikaiseksi vähän valmisvaatteiden fiksausta, eli pitsien lisäystä tylsiin vaatekappaleisiin, ja kirjonnat vanhaan duffelitakkiin. Syynä kirjonnoille oli kaksi hiirten syömää reikää muuten hyvää kangasta olevan takin selkäpuolella. Ja olihan se takki aika tylsän värinenkin. Kirjontoja oli todella kiva tehdä, toteutin ne perinteisellä rekipeittokirjonnalla.

Ai niin, tein minä hameenkin, ja siitä voi jo olla ylpeä: idea on omani ja piirsin kaavat siihen itse. Pienensin ja lyhensin tätini vanhaa vekkihametta, joka ulottui puoliväliin pohjetta. Mummomaisesta kaavusta tuli pirtsakka koulutyttöhame, ja jäljelle jäi kaistale hyvälaatuista villakangasta. Sen mittojen (ja omieni, toki) mukaan sitten tein kaavat ja hameen. Jo mainittujen vaatekappaleiden ja parin alushameen lisäksi en sitten olekaan saanut aikaiseksi mitään. Paitsi yhden epämuotoisen villahuovanvötjäkkeen, jonka innostuksissani tein patalappua ajatellen, mutta huovutin liian tiukkaan. No, ehkä siitä saa pannunalustan, villahan on hyvä eriste.

Toivon, että käsityöblogin aloittaminen edesauttaa käsityöharrastustani. Olen sillä lailla viallinen ihminen, että saan enemmän asioita tehtyä, jos koen asian jollain lailla velvollisuudekseni. Jospa blogin päivittämisestä kokemani velvollisuudentunne pakottaisi minut useammin käsitöiden ääreen; totta kai nautin käsillä tekemisestä, kunhan saan raahattua itseni tietokoneen äärestä ompelukoneen ääreen - tai telkkarin ääreen, jossa on leppoisaa ommella käsin tai kutoa.

Pidän toista, henkilökohtaisempaa blogia toisaalla, mutta se on jo muotoutunut omanlaisekseen, ja käsityöprojektien esittely siinä karkottaisi varmaan sen harvatkin lukijat. Suunnittelen, että tästä blogista tulisi työpäiväkirja käsitöille, ehkä jonkinlaisen portfoliokin, vaikken käsitöistä ammattia itselleni havittelekaan. En siis aio käsitellä arkeani muilta osin kuin se käsitöiden tekemiseen liittyy.

5 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

nooh.. on mullakin mennyt varmaan kuukausi eikä mitään ole valmistunut. Keskeneräisiä kyllä syntyy kuin sieniä sateella ;)

27 toukokuuta, 2006 00:48  
Blogger Pirkko said...

Hei! Tervetuloa bloggaamaan. On muuten ihan totta, että blogin pitäminen lisää käsitöiden tekoa. En pidä sitä mitenkään velvollisuutenani, enkä ota blogin pitämisestä paineita (päivitän aika harvoin), mutta olen huomannut että ideoita pukkaa useammin nyt, kun minulla on blogi. Kivoja käsitöitä sinulla, olet ilmeisen taitava käsistäsi. Fransuihin olisi kiva perehtyä. Minulla on pohjalainen perintöliina, mutta en ole itse koskaan yrittänytkään solmeilua.

29 toukokuuta, 2006 11:08  
Anonymous Anonyymi said...

Sama vika täälläkin, oli ainakin. Kävin vain ihailemassa muiden blogeja ja käsitöitä, enkä saanut itse mitään aikaan, vaikka ennen lapsia tein koko ajan jotain. Jotenkin minulle oli vain iskostunut ajatus, että nyt ei tehdä käsitöitä, kun lapset ovat pieniä.

Sitten tajusin, että käsitöiden tekeminen on juuri se voimavara, joka auttaa pysymään järjissään. Nyt koetan vaikka väkisin löytää edes pienen hetken omaa aikaa, että saan luoda ja tehdä jotain konkreettista ja minulle mielusta ja tärkeää.

Ja kyllä minulla tuo blogin pitäminen myös vähän auttaa ainakin siinä, että tulee tehtyä hommat valmiiksi ;)

Kiva muuten kuulla, että joku muukin on kokeillut fransupitsin tekoa. Minä tein opiskeluaikoina pitsit verhonhelmoihin, mutta onpa tainnut opit tästäkin päästä jo kadota... Onneksi on opaskirja hyllyssä inspiraatiota odottamassa.

29 toukokuuta, 2006 21:12  
Blogger Jatulintarha said...

Onpas mukavaa, kun joku on sentään löytänyt blogini! Kiitoksia kommenteista siis. Jos teilläkin blogin pitäminen on lisännyt käsitöiden tekemistä, niin ehkä minullakin...

Fransuista: olen vuosikausia sitten tehnyt puolitoista metriä pitkän mustan pitsin, joka oli tarkoitus ommella hameenhelmaan, mutta en silloin löytänyt haluamaani kangasta, eli viininpunaista siistiä puuvillaa. Jospa sitä voisi senkin yrittää rustata kokoon, kun olisi blogikin, missä hametta esitellä :)

30 toukokuuta, 2006 02:02  
Anonymous Anonyymi said...

Upean näköisiä töitä ja tekniikoilla, joihin minusta ei taitaisi olla :-) Kiva, että sinäkin olet käsityöbloggauksessa mukana :-)

14 heinäkuuta, 2006 23:49  

Lähetä kommentti

<< Home